Ras

Het ras

Het ras

Eigenschappen

Als ik naar mijn honden kijk dan geven ze mij altijd een blij gevoel. Ze zijn vriendelijk, loyaal, zeer gericht op mensen, heel vrolijk, speels, waterratten, gaan uit van hun intuitie, erg intelligent . De Australian Labradoodle is een hond met veel energie en is een lieve zachte familiehond. Doodles kunnen zich makkelijk aanpassen aan de stemming van hun baasje. Zo energiek als ze buiten zijn...zo rustig zijn ze binnenshuis. De combi "will to please" en intelligentie maakt hen zeer geschikt als hulphond. Denk hierbij aan servicehond, PTSS-hond, blindengeleidehond, enz. 

Waarschijnlijk heeft u ook de afgelopen periode in het nieuws vernomen dat oorlogsveteranen met post traumatisch stress syndroom, functionarissen van politie- en brandweerdiensten en andere geuniformeerde diensten met PTSS veelal gebruik gaan maken en al maken van de australian labradoodle als steunpilaar en maatje.

 

Pigmenten

De labradoodle kan een zwarte neus of roze/leverkleurige neus hebben. Alle andere pigmentgevoelige lichaamsdelen hebben dan dezelfde kleur pigment als de neus.

Vachten

Vachten

Curly:

Kent u de poedel nog van vroeger? Zo ongeveer ziet een curly vacht eruit. U begrijpt dat deze vacht aardig wat onderhoud vraagt om klitten te voorkomen.

Fleece:

Voelt heel zacht aan en de haren zijn wat langer dan bij een curly vacht. Daardoor hangen zij ook naar beneden. Als de haren in een scheiding vallen dan zie je meteen de huid daaronder. Een ondervacht is een fout. Om klitten te voorkomen vraagt deze vacht ook een wekelijkse borstelbeurt.

Curly fleece:

Zoals de naam al zegt is dit een combi van beide bovenstaande vachten. Hievoor geldt natuurlijk hetzelfde onderhoud.

Maten

Miniatuur: 35-42 cm met een gewicht van 7 Kg – 13 Kg.
Medium: 43-52 cm met een gewicht van 13 Kg – 20 Kg.
Standaard: 53-63 cm met een gewicht van 23 – 30 Kg.

maten

Allergie en astma

Het fijne van dit ras is dat zij allergie-vriendelijk zijn. Mensen die last hebben van allergieen / luchtwegen kunnen bijna allemaal tegen de australian labradoodle. Let op: bijna... want de labradoodle is geen 100% allergie-vrije hond. Van belang is dat u voor de aanschaf gaat testen bij de fokker in hoeverre u behoort tot de grote groep van mensen die nu wel een lief maatje is huis kunnen verdragen.

De Australian labradoodle is een hot item vandaag de dag! Gelukkig nu dus ook bereikbaar voor het grootste deel van de allergische mensen en kinderen.

Kinderen

Zeer geschikt voor kinderen door zijn karaktereigenschappen. Hij houdt van alle aandacht en is altijd in voor een spelletje. Door zijn aanpassingsvermogen en gevoeligheid ook een steun en emotioneel maatje voor kinderen met een aan autisme verwante stoornis zoals bijvoorbeeld ADHD en PDD/NOS.

De verschillen

Als je een Labrador en Poedel kruist krijg je een "gewone labradoodle". Deze kruisingen hebben dus niet de voordelen van de allergie-vriendelijke niet verharende vacht. Deze honden worden vaak aangeboden op het internet, let daarvoor op.

Mocht u geinteresseerd zijn in de Australian Labradoodle om zijn anti-allergische eigenschappen omdat dit in uw gezin speelt dan is het verstandig om een pup aan te schaffen bij een fokker die is aangesloten bij de ALAEU.